שעות עבודה | ימים א' עד ה' 8:00-20:00 | ימי ו' 8:00-15:00
twitter facebook-call facebook-call facebook-call

מזונות אישה

01.11.2023

על פי הדין האישי בישראל, יש חובת תשלום מזונות אישה מהבעל מתוקף חיי הנישואין, כאשר לאחר הגירושין פוקעת הזכות למזונות. הכלל המרכזי בעניין זה הוא כי האישה "עולה עמו ואינה יורדת עמו".  קרי, הבעל מחויב לשאת במזונותיה של אשתו לפי רמת החיים לה היא הורגלה במהלך החיים המשותפים. על פי רוב, תביעה לתשלום מזונות אישה נוגעת לפרק הזמן שבין הקרע לבין מתן הגט. קרי, היות והליכי גירושין יכולים להימשך זמן רב, מזונות אישה נועדו להבטיח כי הבעל ימשיך לפרנס את אשתו גם כאשר הפרידה באופק.

מזונות אישה מהבעל הוא חיוב אשר נועד לספק לאישה את מלוא צרכיה לרבות אחזקת רכב, ביגוד, הנעלה, תרבות, בילוי, איפור, קוסמטיקה, צרכים רפואיים ועוד. במסגרת חובתו של הבעל בתשלום מזונות אישה, האחרון מחויב גם לספק לאשתו קורת גג ואף לשאת בהוצאות שונות עבור מקום המגורים.

הסמכות המשפטית לדון במזונות אישה היא סמכות מקבילה הנתונה הן לבית הדין הרבני והן לבית המשפט לענייני משפחה. בעניין זה, יש להכיר את מושג "מרוץ הסמכויות". היות וסמכותן של הערכאות מקבילה, הצד שיגיש את תביעתו ראשון יוכל לקבוע באיזו ערכאה יידונו מזונות האישה. קרי, אם הבעל יגיש לבית הדין הרבני תביעת גירושין הכרוכה בה גם תביעה למזונות אישה, הסמכות לדון בנושא תינתן לבית הדין הרבני. במידה והאישה תקדים להגיש לפני הבעל תביעת מזונות אישה בבית המשפט לענייני משפחה, הסמכות תקבע בהתאם.

לסיכום – מזונות אישה מהבעל

מזונות אישה הם זכות חשובה ומהותית בהליכי גירושין. כמו כן, בשנים האחרונות, הפסיקה התרחבה משמעותית וגם נשים אשר לא נישאו כדת משה וישראל זכאיות למזונות מבני זוגם. מנגד, בניגוד למזונות ילדים אשר משולמים ב-99% מהמקרים, פעמים רבות ניתן לבטל את החובה לתשלום מזונות אישה וזאת למשל, בהתחשב במצבה הפיננסי של האישה ויכולותיה הכלכליות  או בנסיבות מסויימות כשאין מגורים משותפים.

מרגישה שאינך מממשת את זכויותיך למזונות אישה ואת מעוניינת להתייעץ עם עורכת דין לדיני משפחה? מוזמנת לפנות לעורכת דין גילה עיני המתמחה בדיני משפחה וייצוג בבית דין רבני, מזונות וגישור.

מאמר זה נכתב ע"י עו"ד גילה עיני

שלח
1
💬 Need help?
אפשר לעזור ?
דילוג לתוכן